Pikala Bikes
Onderwijs en werkgelegenheid creëren met fietsen voor de lokale jeugd – dat is niet wat Cantal en Erik in gedachten hadden toen ze voor het eerst Marrakesh bezochten. Maar al fietsend door het historische centrum van Marrakesh werden ze niet alleen verliefd op de stad, ze realiseerden zich ook dat er zoveel gedaan kon worden voor de lokale jeugd op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs én het milieu. Ze begonnen Pikala Bikes om veel kansen te creëeren voor de jeugd van Marrakesh.
Vertel ons meer over Pikala Bikes
Pikala gelooft dat de fiets een sleutel is om gezondere en duurzamere steden te creëren. We zetten fietscentra op in Marokko waar we onderwijs en werkgelegenheid creëren voor de jeugd. Daarnaast vergroten we het milieubewustzijn bij de lokale bevolking.
Wie heeft Pikala Bikes opgericht?
Pikala Bikes is opgericht door Cantal Bakker & Erik van Heijningen. Ik, Cantal, volgde een kunstopleiding en was betrokken bij evenementenbeheer totdat ik mijn leven omgooide om mijn droom te realiseren om mensen in Marrakesh te laten fietsen. Ik stopte al mijn persoonlijke geld in het avontuur, liet alles achter in Nederland en begon met Pikala – met slechts één fiets. Erik doet tv-productie en woont in Amsterdam. Hij komt regelmatig naar Marrakesh om Pikala te helpen bij het ontwikkelen van zijn commerciële activiteiten, neemt de communicatie over het project en geeft professionele trainingen aan het team. Tegenwoordig bestaat Pikala uit een groot team van meer dan 30 mensen die samen Pikala laten bloeien!
Wat inspireerde je om Pikala Bikes te starten?
Inspiratie is magisch. Ik had nooit gedacht dat ik in Marokko een fietsproject zou starten. Het zijn die uiterst zeldzame momenten waarop delen van de puzzel in elkaar lijken te vallen. Geboren in Nederland heb ik vele uren op mijn fiets doorgebracht. Naar school gaan, sporten en vrienden. De fiets komt het meest voor, je gebruikt het elke dag. Het is alsof je kleren draagt. Als tiener ontdekte ik het belang van de fiets voor maatschappelijke participatie. Ik gaf fietslessen aan vrouwelijke immigranten en vluchtelingen. Al na 3 lessen voelden deze dames zich zoveel zelfstandiger, vrijer en fysiek sterk. Ineens voelden ze dat ze geïntegreerd waren in onze Nederlandse cultuur. Dit was op jonge leeftijd een waardevolle ervaring.
Toen ik in 2015 op vakantie was in Marokko, was fietsen het gekste en leukste dat we hadden gedaan. Ik was samen met mijn vriend Erik van Heijningen en we waren voor het eerst in Marrakesh. Marrakesh is een prachtige stad en erg overweldigend. Na een paar dagen in het toeristische historische centrum van Marrakesh te hebben doorgebracht, wilden wij, Erik en ik, meer van de stad ontdekken en echte uitwisseling hebben met de lokale bevolking.
Afkomstig uit Nederland vinden we onze vrijheid en mobiliteit automatisch in een fiets. Maar het was erg moeilijk om in Marrakesh een plek te vinden om een fiets te huren. Een man op straat leende ons zijn fiets en samen op 1 fiets gingen we op pad. Op het moment dat we begonnen met fietsen, veranderde de stadsdynamiek. We gingen plotseling op in alle chaos! Het was verbazingwekkend hoe we een heel andere ervaring van Marrakesh ontdekten. Mensen naderden ons niet langer als toeristen, we hadden kinderen achter ons aan rennen en we ontdekten veel verschillende buurten en bezienswaardigheden waar geen toeristen te vinden waren.
Deze ervaring gaf me het enthousiasme om deze ervaring te delen met andere bezoekers van Marrakesh. Tegelijkertijd kon ik tijdens het fietsen ook de sociale moeilijkheden zien waarmee de stad wordt geconfronteerd. Ik zag kinderen die niet naar school gingen, jongeren die zonder baan op straat rondhingen en veel vervuiling door slecht onderhouden scooters en oude taxi’s. Het voelde alsof ik een puzzel op zijn plaats kon zien vallen. We zouden toeristen kunnen meenemen voor een culturele fietstocht, dit zou lokale werkgelegenheid creëren en het zou onderwijsprogramma’s voor kinderen kunnen financieren en het milieubewustzijn kunnen vergroten.
Ik had nooit verwacht dat een fietstocht mijn leven compleet zou veranderen.
Op welke manier draagt Pikala Bikes bij aan het welzijn van de lokale jeugd?
Voor jongeren staat een fiets voor empowerment, mobiliteit, onderwijs en werkgelegenheid. Pikala is een platform voor de jeugd dat hen de kans geeft om professionele ervaringen op te doen – waardoor ze tools krijgen die ze kunnen gebruiken hun toekomstige activiteiten. Pikala biedt educatieve trainingen voor jongeren op het gebied van mechanica, verkeersveiligheid en fietslessen voor meisjes. Het trainingsprogramma voor monteur is gericht op NEET-jongeren (niet op het gebied van onderwijs, werk of opleiding) om hen te helpen naar een betere toekomst. Zij volgen een opleiding van 8 maanden met mechanica als hoofdvak, maar wij zorgen ook voor Engels, persoonlijke ontwikkeling en ondernemerschap.
Op het vlak van tewerkstelling leiden we de jongeren op om beroepservaring op te doen tot fietsgids, fietsenmaker, fietsbezorger of om deel uit te maken van het projectmanagement. We hebben meer dan 30 jongeren die met Pikala werken. Samen proberen we onze sociale impact en algemene werking te ontwikkelen, fouten te maken en te verbeteren.
Je bent al ver gekomen! Waar ben je tot nu toe het meest trots op?
Ik heb er een zaatje in gestopt, een klein idee, en het is magisch om te zien dat het is getransformeerd tot een vitaal concept. Pikala is buitengewoon divers, het groeit en bloeit binnen de Marokkaanse culturele context. En aangezien we organisch groeien, kan ik ook de uitkomsten van het project niet voorkomen. Ik ben enorm trots om te zien hoe we met zo’n diversiteit kunnen werken mensen, in een industriële hangar in het hart van Marrakesh.
Wat is jouw missie met Pikala Bikes?
Pikala streeft ernaar een fietsconcept te worden dat in veel verschillende steden in Afrika toepasbaar is. We breiden momenteel uit naar twee andere steden in Marokko en hopelijk kunnen we tegen 2024 voet in het buitenland zetten.