Plastic Soup Foundation
Plasticsoep. We horen er dagelijks over en toch blijft het vaak een begrip. Wat houdt die plasticsoep precies in en wat doet het met ons, dier en planeet? Plastic Soup Foundation werd ruim tien jaar geleden in het leven geroepen om de tsunami aan plasticsoep zo snel mogelijk te stoppen. Maar ook het belang om iedereen bewust te maken van wat plastic allemaal veroorzaakt is groot. Met veel overtuiging vertelt Plastic Soup Foundation ons wat hun missie is.
Wie heeft Plastic Soup Foundation opgericht en met welke intentie?
Plastic Soup Foundation is 10 jaar geleden opgericht door Maria Westerbos. Het begrip plasticsoep was toen nog vrijwel onbekend, en het was tijd dat daar verandering in kwam. Een van de eerste doelen was dan ook dat iedereen in Nederland moest weten wat de plasticsoep was.
Hoe groot is het plastic probleem voor mensen, dier en milieu?
Het plasticprobleem is enorm, en heeft invloed op alle aspecten van de samenleving. Plastic heeft invloed op de gezondheid van de mens, zorgt voor veel schade bij dieren, is gevonden in mens en dier en overal in het milieu. In de diepste oceanen tot op de hoogste bergen. Terwijl in de natuur al het afval op een gegeven moment vergaat, vormt plastic een permanente vorm van vervuiling. Plastic breekt af in steeds kleinere stukken, waardoor het onmogelijk wordt dit nog uit het milieu te halen en het daar dus voor altijd zal blijven. Plastics are, just like diamonds, forever.
Wat is jullie aanpak?
We bestrijden de plasticsoep aan de bron en richten ons daarbij op drie hoofddoelen:
1. Voorkomen dat plastic in het milieu belandt.
2. Vergaren en delen van kennis over de gevaren die plastic en de toegevoegde additieven opleveren voor onze gezondheid.
3. Bereiken van een absolute reductie van de productie en het gebruik van plastic.
De Plastic Soup Foundation benadrukt het voorzorgsprincipe. Uitspraken moeten robuust zijn en kloppen, maar ook als iets nog niet volledig is bewezen, dringen we aan op maatregelen. We roepen op tot meer onderzoek en werken nauw samen met tal van wetenschappers uit de hele wereld.
Wat is jullie missie?
Zolang de toevoer van plastic naar onze rivieren, zeeën en oceanen niet wordt gestopt blijft het dweilen met de kraan open. Onze missie is dan ook ‘No plastic in our water or our bodies’.
Waar zijn jullie tot nu toe het meest trots op?
Op onze Beat the Microbead-app waarmee je in een tel kunt zien of er plastic in je verzorgingsproducten zit. Maar ook op onze andere app: My Little Plastic Footprint, waarmee je op een plastic dieet kunt gaan.