MENU

“Groen is de airconditioning voor onze planeet.”

Justdiggit

“Als we de aarde kunnen opwarmen, kunnen we haar ook weer afkoelen.” Justdiggit hééft het niet alleen over het afkoelen, maar laat het ook gebeuren. Stichting Justdiggit, ontstaan in Nederland, gebruikte de afgelopen tien jaar verschillende technieken om Kenia en Tanzania te vergroenen. Hoe? Door bunds te graven en oude bomen terug te halen – samen met de lokale boeren en gemeenschappen. We waren gefascineerd en mochten Justdiggit vragen hoe het allemaal begon en wat een bund eigenlijk is.

 

Wie heeft Justdiggit opgericht en wat inspireerde hen om dit te doen?

Justdiggit heette oorspronkelijk Stichting Naga – opgericht door Peter Westerveld & Dennis Karpes. Peter Westerveld is helaas in 2014 overleden. Hij was een kunstenaar die opgroeide in Tanzania en daar de eerste 25 jaar van zijn leven woonde. Zijn vader werkte in een industrie waarvoor veel bomen en bossen werden gekapt. Hierdoor kon Peter zien wat de resultaten waren van het verwijderen van vegetatie. Hij wist dat er iets moest gebeuren om de grond weer te bemesten. Hij nam zijn kunstenaarsperspectief om te zien wat zou kunnen werken. Hij kwam op het idee om het water dat naar beneden komt weer terug de grond in te brengen. Hij begon met het graven van lange sleuven waarin het water kon worden opgevangen om de vegetatie weer te laten groeien. Als de vegetatie weer terug is, dan is er meer water in de lucht waardoor de waterkringloop wordt hersteld.

In 2010 ontmoette Peter Dennis Karpes, oprichter van Dance4life. Dennis is altijd erg toegewijd geweest om van deze planeet een betere plek te maken en kort nadat ze elkaar ontmoetten, richtten ze samen stichting Naga op. Een van de campagnes in die tijd was Justdiggit. Blijkbaar was de naam Justdiggit een groot succes, waardoor ze besloten hun naam te veranderen.

 

 

Justdiggit probeert de planeet af te koelen, wat is jullie aanpak?

We koelen het af door de gebieden die ooit groen waren opnieuw te vergroenen. We zeggen altijd “Groen is de airconditioning voor onze planeet.” Het brengt water terug de lucht in, wat resulteert in meer regen, wat resulteert in meer afkoeling. De schaduw van de bomen en planten zorgen er ook voor dat de grond weer afkoelt. Vegetatie houdt koolstof uit de atmosfeer vast, waardoor het klimaatprobleem kleiner wordt en daarmee ook de opwarming van de aarde.

We gebruiken verschillende technieken. Momenteel zijn we bezig in Kenia & Tanzania. In Kenia graven we halfronde zogenaamde bunds. Het land is erg droog door droogte en opwarming van de aarde, maar ook doordat de Masai weer in één gebied zijn gaan wonen. Lang geleden verhuisden ze veel, wat resulteerde in het grazen van hun vee op verschillende plaatsen – waardoor de achtergebleven grond kon worden hersteld. Tegenwoordig leven de Masai in gemeenschappen en graast het vee uit hetzelfde gebied – wat overbegrazing veroorzaakt. Hierdoor wordt de grond automatisch droger en wordt de toplaag hard. Hierdoor kan regenwater niet meer in de grond komen. Het water stroomt weg naar lager gelegen gebieden en neemt de bovenste laag bestaande uit zaden en voedingsstoffen mee. Dat is waar de bunds een rol gaan spelen – door deze harde toplaag te openen en het regenwater vast te houden, heeft het water de tijd om in de grond te infiltreren, waardoor de vegetatie kan groeien.

In Tanzania gebruiken we een andere techniek – we brengen bomen terug die ooit zijn gekapt voor brandhout. De schaduw van de bomen is nodig om gewassen te beschermen tegen de zon en de hitte, en de bomen zorgen ervoor dat water sneller in de bodem kan komen. We leren de lokale gemeenschap een techniek genaamd Farmer Manager Natural Generation. We noemen het echter liever Kisiki Hai – dit betekent leven in het Swahili. Met deze techniek leren we de lokale bevolking dat de wortels van deze bomen vaak nog leven, waardoor er kleine scheuten uit de stronken groeien. Omdat er veel van zijn, krijgt geen van hen genoeg energie om te groeien. Met de Kisiki Hai-techniek worden de meeste van deze scheuten gesnoeid, waardoor slechts twee of drie scheuten voldoende energie krijgen om groot te worden. De boeren snoeien niet alleen de scheuten, ze beschermen ook de overgebleven scheuten, want ze zijn een erg lekker tussendoortje voor vee en dieren in het wild. Door de scheuten te snoeien en te beschermen kunnen ze weer uitgroeien tot grote bomen!

 

 

Justdiggit ondersteunt veel projecten, waar zijn jullie tot nu toe het meest trots op?

De manier waarop de dingen gaan! We hebben een ‘can do’-mentaliteit en we zijn trots op wat we hebben bereikt, trots op de impact die we tot nu toe hebben gehad. We bestaan 10 jaar en er is zoveel gebeurd! In Tanzania zijn bijvoorbeeld 4 miljoen bomen opnieuw gekweekt, samen met de boeren. Met de lokale gemeenschappen in Kenia en Tanzania hebben we meer dan 145.000 dijken gegraven, dus je zou kunnen zeggen dat we impact hebben gehad.

 

 

 

Wat hopen jullie over tien jaar bereikt te hebben met Justdiggit?

Opschalen waar mogelijk. Ons doel is om niet alleen in Tanzania en Kenia te werken, maar in heel Afrika. Om boeren te laten weten hoe makkelijk het kan zijn om de grond weer vruchtbaar te maken. Het heeft zoveel voordelen voor de boeren. Niet alleen zal hun inkomen groeien, de Masai krijgen ook meer gebieden waar hun vee weer kan grazen. Als ze eenmaal weten hoe het moet, kunnen veel gebieden hiervan profiteren. En het mooiste is: ze kunnen het allemaal zelf!

We zijn ook partner van het VN-decennium voor herstel van ecosystemen. De VN hebben 2021-2030 uitgeroepen tot decennium over ecosysteemherstel – proberen een beweging te creëren door verschillende mensen en groepen samen te brengen om ecosystemen te herstellen. Zodra de ecosystemen weer in balans zijn, is onze planeet dat ook. De komende tien jaar zijn cruciaal, dit zijn de jaren dingen hebben veranderen.

 

 

Hoe kan iemand die dit leest Justdiggit helpen?

Spread the word! Vertel je netwerk over ons, je collega’s, vrienden, familie, buren, iedereen! Deel onze missie op social media, het helpt allemaal. Je kunt ook een donatie doen om onze projecten te steunen. Meer informatie op onze website: justdiggit.org

 

Club Kakatua, partner van Your Souldier, zamelt via hun platform geld in voor Justdiggit
Check it out!

 

Gedeeld door Your Souldier
Afbeeldingen: Justdiggit
December 2020
CLOSE