Return to Sender
De mooie vazen, armbanden en manden van Return to Sender – je ziet ze overal. Buiten dat je deze producten stuk voor stuk zou willen hebben door de kleurrijke looks, hebben ze allemaal een verhaal. Een verhaal van iemand die het zelf gemaakt heeft en hier een beter leven door krijgt. Return to Sender geeft al ruim 15 jaar terug aan de producent en heeft vele vrouwen wereldwijd een mooiere toekomst gegeven. Het verhaal achter Return to Sender, daar waren wij benieuwd naar. Impact Manager Daphne van ‘t Hof neemt ons mee.
Hoe is Return to Sender ontstaan?
Return to Sender is 15 jaar geleden opgericht door Katja Schuurman, Tessa Vos en Maarten van Huijstee. Katja reisde destijds veel voor de programma’s die ze maakte en kwam daarbij in alle uithoeken van de wereld. Bij terugkomst in Nederland bleef Katja altijd achter met een gevoel dat ze iets wilde betekenen voor alle mensen daar die het zo goed konden gebruiken. Met die gedachte zat ze destijds aan tafel met de directeur van Hema, met het idee: wat als we de producten laten maken door die dames (want het zijn voornamelijk vrouwen), hier in Nederland verkopen en daarmee dus werkgelegenheid kunnen creëren. Uiteindelijk is het een stukje armoede bestrijding en systeemverandering. Door vrouwen aan het werk te krijgen zie je dat de hele community er beter van wordt. Kinderen kunnen naar school en er kan geld worden gespaard.
Jullie geven terug aan diegene die het gemaakt heeft.
Hoe werkt het precies?
De winst die wij ontvangen van ons producten investeren we weer in nieuwe projecten. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld het Living Wage Project gedaan. Dat houdt in dat we bij twee van de producenten waar we mee samenwerken naar nóg betere lonen streven, een leefbaar loon. De naam zegt het al, het moet een loon zijn waar ze echt goed van kunnen leven. Waar ze hun gezin van kunnen onderhouden, een dak boven hun hoofd kunnen realiseren, transport naar werk kunnen betalen en spaargeld opzij kunnen zetten. Eens per kwartaal krijgen ze wat extra’s zodat ze daadwerkelijk kunnen sparen. Hiervoor krijgen ze een training om hier goed mee om te kunnen gaan. We leren de leiders van de projecten ook hoe ze hogere prijzen vanaf het begin kunnen gaan vragen aan andere afnemers. Op deze manier krijgen ze vertrouwen in zichzelf en worden ze zelfredzaam.
Waar worden jullie producten gemaakt?
Onze producenten zitten over de hele wereld. Het grootste deel zit in Azië zoals bijvoorbeeld Thailand, Bangladesh, India, Indonesië en Nepal. In Mali worden onze mooie armbanden gemaakt en in Zuid Amerika hebben we meerdere succesvolle projecten af mogen sluiten. Het grootste deel van onze producten zijn interieur producten, met een knipoog naar fashion door onze armbanden. We passen onze producten aan en gaan mee met de tijd, het is natuurlijk belangrijk dat de consument hier het product graag wil hebben. We werken met meerdere Nederlandse designers die vaak naar de producenten toe gaan. Samen kijken ze dan wat kan en hoe de inspirerende ideeën vorm kunnen krijgen.
Waarom is het zo belangrijk dat er teruggeven wordt?
Wij geloven dat als mensen het beter krijgen, er ook beter wordt gezorgd voor de aarde. Een stuk community building zorgt dat men stap voor stap naar een hoger niveau komt. Maar het is ook belangrijk dat mensen hier in Nederland anders gaan kijken naar kopen. Dat er bewuster wordt gekeken naar waarom je iets koopt, wát je koopt, door wie het gemaakt is en onder welke omstandigheden. We leven in een consumptiemaatschappij en daarom is het verhaal achter een product zó belangrijk!
Waar zijn jullie trots op?
We hebben de afgelopen 15 jaar bijna 10.000 banen kunnen ondersteunen. Ook hebben we 2,5 miljoen producten verkocht, daar zijn we natuurlijk erg trots op. Maar als je naar onze producenten kijkt, bijvoorbeeld de 16 vrouwen in Mali, daar zie je echt systeemverandering. Waar ze eerst een ‘ik’ mentaliteit hadden is dat nu ‘wij’ geworden. Het werk wordt nu eerlijk verdeeld en ze werken echt vanuit een community gevoel. Ook hebben zij zelf een nieuw systeem bedacht, waarbij ze de producten verhuren. Het zijn echte ondernemers geworden die verder kijken, dat maakt ons ongelofelijk trots.