Hack the Poacher
Slimme technologie gebruiken om stropers in het veld te vangen – het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Oprichter van Hack the Planet – Tim van Deursen – realiseerde zich dat hij de kennis die hij had over slimme technologie kon gebruiken om dieren in het wild te redden. Hoe? Door apparaten te maken die stropers detecteren. Samen met Thijs Suijten runt hij Hack the Poacher waarmee ze organisaties als Greenpeace en WWF helpen met hun kennis en apparaten die ze creëren. Tim vertelt ons meer over zijn project.
Vertel ons meer over Hack the Poacher
Hack the Poacher is een initiatief van Hack the Planet dat onderdeel uitmaakt van Q42, een technisch softwarebureau in Den Haag en Amsterdam. Met zo’n 80 ingenieurs werken we aan verschillende soorten projecten voor allerlei opdrachtgevers zoals ESA, Philips, Adidas, Rijksmuseum enzovoort.
Q42 financierde om te beginnen deze hele operatie. In 2016 zijn we begonnen met het Hack the Planet-initiatief met als doel onze technische expertise te gebruiken en onze meest urgente wereldwijde uitdagingen op te lossen. Het eerste project dat we in 2016 hebben gedaan, was met Greenpeace. We bouwden een autonoom vliegende drone om te helpen bij de strijd tegen illegale bosbranden in Sumatra, Indonesië. Bij Hack the Planet kijken we hoe we een challenge zo snel mogelijk kunnen oplossen, dus voor dit project hebben we simpelweg een goedkoop zweefvliegtuig genomen en dit aangepast zodat het ongeveer 1,5 uur autonoom kan vliegen.
Sindsdien hebben we veel verschillende projecten gedaan. We hebben zelfs een Virtual Reality-documentaire ontwikkeld waarin we twee rivaliserende stamhoofden samenbrachten
(meer daarover op: www.meetthesoldier.com ).
En dan hebben we ons anti-stroperij-project dat momenteel in onze gedachten zit. Na een bezoek aan Zambia zijn we in 2018 met dit project begonnen. We leerden over stroperij en de complexe dynamiek rond dit probleem. We bedachten een aantal concepten die mogelijk zouden kunnen helpen en zijn van daaruit aan de slag gegaan. Snel vooruit naar onze huidige tijd en we hebben een systeem klaar voor uitrol op basis van een slimme cameraval en een gsm-detector die we momenteel testen.
Wat is de impact van stroperij?
Stropen heeft een breed scala aan negatieve gevolgen. Mensen denken vaak dat de grootste impact het doden en verdwijnen van diersoorten is, maar in feite is het veel complexer. Omdat dieren in grote hoeveelheden verdwijnen, worden ecosystemen ontwricht, wat resulteert in een algehele achteruitgang van de biodiversiteit. Maar daar stopt het niet; gepocheerde delen van dieren worden vaak verhandeld op illegale markten voor wilde dieren en planten, wat leidt tot de verspreiding van ziekten.
Op welke manier helpt jouw slimme technologie het stropen van neushoorns en olifanten te voorkomen?
We hebben technologie ontwikkeld die zich richt op het verstrekken van meer en betere informatie aan parkwachters die nationale parken beveiligen. In principe kun je het zien als een anti-inbraaksysteem. Zodra een stroper een gebied binnenkomt, vangen we ze op en waarschuwen we rangers. Om dat te bereiken hebben we een camera ontwikkeld die kan analyseren wat hij ziet, zodat hij weet of er een mens op een foto staat of een olifant. Als de camera een mens detecteert, kan hij een ranger dit onmiddellijk laten weten via een satelliet-uplink. Maar de stroper loopt misschien niet langs onze camera, dus hebben we een ander systeem ontwikkeld dat mobiele telefoons kan detecteren. Stropers gebruiken telefoons vaak voor veel verschillende doeleinden, net als wij. Telefoons zijn een belangrijk hulpmiddel om mee te navigeren en om contact op te nemen voor hulp zodra ze het gebied met het gepocheerde dier (delen) moeten verlaten.
Waar ben je tot nu toe het meest trots op?
Ik hoop echt dat meer bedrijven dit voorbeeld zullen volgen.
Hack the Planet heeft als doel organisaties als Greenpeace en WWF te helpen.
Hoe kan iemand die dit leest Hack the Poacher helpen?
We vinden het altijd leuk om van mensen te horen en hun vaardigheden en interesses te ontdekken. Het is erg waardevol om ideeën te delen en contact te maken met veel mensen en organisaties; dit is de sleutel om expertise te mobiliseren op gebieden waar we dingen moeten veranderen voordat het te laat is. Stropen is slechts een van de vele voorbeelden waarbij we mensen nodig hebben om in te grijpen en kritisch te gaan kijken naar wat er momenteel aan het betreffende onderwerp wordt gedaan. In veel gevallen zult u merken dat er te veel ruimte is voor verbeteringen. Als je het vindt, maak het dan je eigen… laat het jeuken en begin te onderzoeken wat je kunt doen om het om te keren. Naar mijn mening is dit de enige manier waarop we de grote uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd, kunnen oplossen.
* Club Kakatua zamelt geld in voor Hack the Poacher! Doneren? Doe het hier!