MENU

“Raak mensen aan, geen schermen.”

Life Beyond the Touch Screen

Het is geen wake-up call dat velen van ons veel te veel tijd op onze telefoon doorbrengen. Sociale media hebben het overgenomen en lijken ons leven te beheersen. We verlangen naar (meer) likes en willen delen wat we de hele dag doen. De vraag is waarom?
We hebben onlangs  Life Beyond the Touch Screen gelezen van Erwin Lima. Erwin beschrijft zijn visie op smartphoneverslaving en wat we kunnen doen om een bewuste keuze te maken om ons eigen maximale potentieel te bereiken. We waren benieuwd naar zijn missie en mochten Erwin een paar interessante vragen stellen.

 

Wat inspireerde je om Life Beyond the Touch Screen te schrijven?

Wat mij inspireerde om dit boek te schrijven, was eigenlijk een combinatie van factoren en gebeurtenissen. Gewoon de wereld om ons heen observeren. Ruim zes jaar werkzaam in de technologiesector als marketingstrateeg, een serie interviews met tech visionairs (waaronder de CEO en CTO van Microsoft NL) genaamd ‘Future: Fast Forward’, en het besef dat de ware impact van technologische innovatie was veel groter dan de meesten lijken te begrijpen.

Dat besef kwam nog harder bij me toen ik het boek aan het afronden was – en ontdekte dat ik aan een burn-out leed. Door stress, door alles wat ik van mezelf vroeg – en door ernstig overmatig gebruik van digitale technologie. En begrijp me niet verkeerd – ik zeg niet dat digitale technologie op zichzelf stress en burn-out veroorzaakt, hoewel wetenschappelijk bewijs sterk suggereert dat het zeker een deel van het probleem is, en dat het naar verwachting nog meer een probleem zal worden met de huidige wereldwijde lockdowns.

Naar mijn mening is digitale technologie als een soort (zwarte) spiegel, die ons kan laten zien waar we onze tijd, focus en energie aan besteden – in vergelijking met waar we denken ons doel, onze waarden en overtuigingen zijn. Onze digitale technologie toont ons en vermenigvuldigt zich wat er al is, werkt onder de oppervlakte. In ons individuele leven, in groepen en organisaties, en in de samenleving als geheel.

Mijn boek gaat over mensen die functie laten begrijpen, en een bewuste keuze maken over de manier waarop we willen dat digitale technologie – of eigenlijk, wat dan ook – onze groei en ons welzijn beïnvloedt.

Op welke manier zal jouw boek mensen bewuster maken van hun schermtijd?

Dit is een lastige. Ik wil zeggen: kijk wat mijn eerste lezers zeggen. Ze zeggen dat dit boek een eye-opener is als je in de technische sector werkt. Ze zeggen dat het een soort realiteitscheck is als je toevallig iemands moeder, partner, collega of vriend bent. Ze zeggen dat het een prachtige meditatie is over hoe we het meeste uit elke minuut kunnen halen – met of zonder onze apparaten.

En dat is wat het van plan is. Wat ik van plan was te doen. Ik heb dit boek geschreven om je te laten nadenken over de impact die digitale technologie heeft op je leven en het leven van mensen om je heen. Om je bewust te worden van die impact. En om je vervolgens in staat te stellen een bewuste en gezonde keuze te maken, afgestemd op jouw Doel.

 

Hoe zie je de toekomst voor de volgende generatie (s)?

Het citaat “De toekomst behoort aan degenen die het creëren” komt in me op. Ik geloof oprecht dat de toekomst een digitaal mogelijk gemaakte utopie zou kunnen worden, met overvloedige rijkdom, gezondheid, betekenis en groei voor iedereen – of omgekeerd een even digitaal mogelijk gemaakte dystopie; de Matrix voor het verzet van Neo, of de foto die je krijgt in een van deze donkere sciencefictionfilms. Of het kan alles daartussenin zijn.

De vraag is: wat kiezen we?

Ik denk dat de eerste stap moet zijn om mensen te laten beseffen wat er aan de hand is, en om te beseffen dat we om te beginnen een aantal serieuze keuzes moeten maken. Het begint allemaal met meer bewustzijn – en vooral zelfbewustzijn.

Wat denk je dat er naast je boek en website moet worden gedaan
om jouw missie volbrengen?

Mijn missie met dit boek was om jou in staat te stellen een bewuste beslissing te nemen over de manier waarop technologie uw welzijn en persoonlijke ontwikkeling beïnvloedt; jouw leven. Mijn algemene missie is om mensen te helpen de beste en mooiste versie van zichzelf te worden.

Dus, wat hebben we nodig om deze dingen mogelijk te maken? Wat we moeten doen, is wat jij en ik op dit moment doen: over deze onderwerpen nadenken en erover praten, de boodschap verspreiden. Ons eigen bewustzijn vergroten van wat er gaande is in de wereld en in onszelf, en hopelijk het bewustzijn van anderen vergroten.

Daarnaast, samen met mensen als Tristan Harris en het Center for Humane Technology, Nir Eyal, Noah Yuval Harari; Ocean.AI en veel gevestigde spelers in het gedecentraliseerde (blockchain) ecosysteem, of de Weconomics foundation hier in Nederland – we moeten serieus pleiten voor het ontwerpen en implementeren van technologie voor het algemeen belang.

Bovenal hebben we een wereldwijde culturele verschuiving nodig. Paulo Coelho, de Dalai Lama en anderen hebben iets gezegd in de trant van: “We hebben een revolutie van bewustzijn nodig om mee te gaan met de revolutie in technologie die we momenteel doormaken”.

Ik geloof dat revolutie begint met een revolutie in ons zelfbewustzijn. En dat begint met bewuste, doelgerichte en heel, heel eerlijke zelfreflectie.

www.lifebeyond.one

 

 

Gedeeld door Your Souldier
Foto’s – lifebeyond.one
Oktober 2020
CLOSE