MENU

“Zingeving gaat een laag dieper zodra je dit met andere mensen kan delen.”

 

Koen de Jong had een droom – hij wilde profwielrenner worden. Aan zijn inspanning lag het niet, maar Koen kwam er al snel achter dat hij niet alleen maar bezig wilde zijn met topsport – hij miste het geouwehoer in cafés. Wat hij echter allemaal te weten kwam in en na deze periode bracht hem veel – zo leerde hij dat je niet beter wordt tijdens de inspanning, maar tijdens het herstel erna. Het herstel bleek minstens zo belangrijk en al snel kreeg Koen door dat ademhaling hier een grote rol speelde. Koen leerde alles over hartslagzones, fysiologie, adempatronen en ontspanning. Hij startte zijn eigen bedrijf, Sportrusten, waarbij hij jou helpt te ontdekken welke ademhalingsoefeningen voor jou werken en hoe je slim kunt hardlopen. Inmiddels heeft Koen tien boeken op zijn naam staan over o.a. trainen op hardlopen, kou, ademhaling en mediteren. Onderwerpen die onderdeel uitmaken van zijn kleine dagelijkse geluk.

Wat zijn de dagelijkse dingen die jou houvast geven?

Voor mij zit ‘m in mediteren, schrijven en ontmoetingen met andere mensen.
Deze drie momenten komen dagelijks terug, voor mij zit hier een hoop geluk en betekenis in.

 In meditatie vind ik rust. Minstens 4 keer per week mediteer ik samen met anderen in ons clubhuis van 6.30u – 7.30u. De aantrekkingskracht van het blijven mediteren is dat ik gedurende de dag een hele andere beleving van tijd heb. Op de dagen dat ik niet gemediteerd heb zit ik snel in de waan van de dag en ben ik met mijn hoofd al bij de volgende afspraak. Het geeft me een gejaagd gevoel waarin ik altijd bezig ben met wat komen gaat. Als ik de dag wel start met een uur mediteren dan verlopen de afspraken anders en neem ik het kalme gevoel mee de dag in. Ik leef dan veel meer in het huidige moment. Aan het eind van zo’n dag heb ik het gevoel twee dagen in één dag beleefd te hebben.

Waar mediteren me rust brengt, is schrijven voor mij een vorm om gedachten, ideeën en ervaringen een plek te geven. Ik kan op deze manier goed aanschouwen wat ik aan het doen ben. Bij voorkeur schrijf ik in de ochtend na een kop koffie met het clubje waarmee ik mediteer. Dit rond ik vaak af rond 10.30u en dan is de dag voor mij alweer goed, terwijl het dan eigenlijk pas begint.

Het contact met anderen brengt me nieuwe ideeën, energie en zingeving. Zingeving gaat een laag dieper zodra je dit met andere mensen kan delen. De interacties zorgen ervoor dat je van anderen leert, tegelijkertijd krijgen je ervaringen ook meer betekenis op het moment dat je deze kunt delen.

 

Shared by Anneloes van Vliet / Juli 2024

CLOSE