MENU

“Als je vanuit je hart spreekt, word je gehoord.”

Sportclubs bouwen waar vluchtelingen hun leven weer opbouwen – de jonge en ambitieuze social start-up KLABU maakt het mogelijk. Daarnaast doen ze nog veel meer voor degenen die hun land zijn ontvlucht. Sam Ahmad werkt sinds 2019 voor KLABU. Nadat hij oprichter Jan van Hövell had ontmoet, wist Sam meteen dat dit de beste plek was om écht een verschil te maken. Sam is zelf gevlucht uit Syrië en gelooft dat dit precies is wat de mensheid nodig heeft: dat vluchtelingen het gevoel hebben dat ze leven. Sam deelt het verhaal van KLABU met Meanwhile.

 

Wat doet KLABU precies?

Meer dan 100 miljoen mensen over de hele wereld zijn vandaag gedwongen hun huis te ontvluchten, vanwege oorlog, religie, klimaat of een andere gevaarlijke situatie in hun thuisland. Ze komen terecht in steden, nederzettingen of vluchtelingenkampen over de hele wereld. De gemiddelde tijd die mensen in een vluchtelingenkamp doorbrengen is 17 jaar, bijna 2 generaties. NGO’s zoals UNHCR helpen goed, maar allemaal in de overlevingsstand. De mensen in de kampen, meestal jonger dan 18 jaar, hebben hele dagen niets te doen en voelen veel angst.

Dus we dachten, wat is de beste manier om licht te brengen naar deze jongeren? We wilden hun leven en hun situatie verbeteren. Het antwoord was sport. Sport is iets wat iedereen kan doen, ongeacht waar je vandaan komt of waar je in gelooft. Een sport beoefenen betekent zoveel meer dan alleen fysiek bewegen. Een gezond lichaam is een gezonde geest: het hangt allemaal samen. Dus het helpt mensen ook mentaal te overleven. Daarnaast laat het zien welke talenten je hebt en brengt het mensen samen waardoor ze echt contact maken.
Het maakt ze onderdeel van een club, een gemeenschap.

 

 

In welke delen van de wereld is KLABU actief?

Ons eerste project in 2019 was in Kenia, waar meer dan 40.000 mensen wonen die hun land zijn ontvlucht. KLABU betekent eigenlijk club in Swahili. We hebben een clubhuis opgezet waar mensen terecht kunnen voor internet, voor gereedschap dat ze nodig hebben, en we zorgen ervoor dat iedereen kan deelnemen aan onze activiteiten. Er zijn zonnepanelen die zorgen voor elektriciteit – waardoor het mogelijk is om WiFi te gebruiken, televisie te kijken en naar muziek te luisteren. Het clubhuis dat we gebruiken is een plek om samen te komen, om momenten te vieren, om te gebruiken als huiskamer.

Vorige week hebben we nog een clubhuis geopend in Lesbos, Lesvos Spirit. Het derde clubhuis dat we hebben gebouwd is in Bangladesh, een kamp waar 1 miljoen mensen verblijven. We hebben dit samen met Paris Saint German gerealiseerd. Zij namen contact met ons op, bewonderden wat we deden en wilden er deel van uitmaken. Twee maanden geleden lanceerden we het clubhuis in Bangladesh, ons grootste tot nu toe. In Latijns-Amerika beginnen we met het opzetten van een clubhuis in Brazilië, gericht op vluchtelingen uit Venezuela.

De clubhuizen worden beheerd door de lokale gemeenschap. In Kenia zijn er bijvoorbeeld 10 echte banen met een salaris waardoor de plaatselijke bevolking het clubhuis zelf kan runnen. Ook in Bangladesh en Lesbos staat de gemeenschap zoveel mogelijk aan het hoofd. We communiceren via Whatsapp, Zoom en een speciale KLABU-app voor impactmeting. Dicht bij huis, hier in Amsterdam, hebben we onlangs de KLABU-winkel geopend die we omvormen tot een winkel + clubhuis aan de Haarlemmerdijk 106. We bouwen ook een clubhuis in Ter Apel. Zo hebben vooral de jongere generaties elke dag een doel. Daar hebben we onlangs een prijs voor gewonnen (Nederlandse Loterij in Beweging 2022) en daar zijn we erg trots op.

 

 

Naast Lesbos Spirit hebben we ook Amsterdam Spirit. We komen één keer per week op dinsdag om 17.30u bij elkaar – we doen dan allerlei sporten samen. Iedereen kan meedoen – vluchtelingen, asielzoekers, migranten zonder papieren en autochtonen. Zo integreren we allemaal en zorgen we ervoor dat niemand alleen is.

Wat is de missie van KLABU?

In de komende tien jaar willen we nog 50 clubhuizen bouwen. In de toekomst willen we ons ook richten op andere gebieden waar toegang tot sport nodig is, bijvoorbeeld in sloppenwijken. Toen we vorig jaar in Brazilië waren, realiseerden we ons dat de situatie echt slecht is. Om dit alles mogelijk te maken, hebben we geld nodig. We vonden het een goed idee om onze eigen shirts te ontwerpen met het KLABU logo. Mensen kunnen verschillende shirts, truien en shorts kopen, en dragen het als een eerbetoon. In ruil daarvoor gebruiken we de winst om meer clubhuizen te bouwen – 50% gaat naar de projecten en de andere 50% wordt opnieuw geïnvesteerd om de activiteiten en de impact van het merk te vergroten. Naast de winst voelen de mensen in de kampen zich trots als ze zien dat de kleding van KLABU over de hele wereld wordt gedragen. Het geeft hen een identiteit, naast het feit dat ze vluchteling zijn. Veel beroemde atleten dragen ook onze kleding. Robin Haase draagt ons logo tijdens zijn tenniswedstrijden, waarmee hij veel aandacht vraagt voor wat wij doen. Zelfs FIFA voegde onze KLABU shirts toe aan hun playstation spel ’21-’22. Als de kinderen in de kampen hun eigen shirt zien, en ze kunnen het door Messi of Ronaldo laten dragen, worden ze ongelooflijk blij. Het geeft ze hoop en erkenning.

 

 

Waar ben je het meest trots op?

Persoonlijk ben ik trots op hoe ver ik ben gekomen. De laatste vijf jaar waren chaotisch, maar ik heb het gehaald. Ik heb een Pre-Master Gezondheid in de Samenleving afgerond aan de Universiteit Utrecht en ik heb Nederlands geleerd. Ik heb nu zelfs een Nederlands paspoort, dus ik ben officieel een Nederlandse burger. Gelukkig ben ik nu op een betere plek, ik heb een goed leven. Ik ben er trots op dat ik mensen kan helpen die het nodig hebben. Het is zo belangrijk om niet egoïstisch te zijn, we moeten altijd aan de anderen denken. In de wereld van vandaag moeten we mensen laten zien hoe ze waarden kunnen toevoegen, hoe ze verandering tot stand kunnen brengen. Ik geloof dat KLABU daarom een succes is, het spreekt vanuit het hart – en als je vanuit je hart spreekt, word je gehoord.

www.klabu.org

Gedeeld door Ondertussen/Anneloes van Vliet
1e 2 foto’s zijn genomen door Coco Olakunle, andere foto’s KLABU
December 2022

 

CLOSE